1. Kapitalbeskrivning över Lindhagen, Emelie (Emmy) Magdalena

1.1. w

(sjuksköterska, föreningsorganisatör)

1.2. FÖDD OCH DÖD

;

född 1862 09 27, död 1915 03 31 pga. tarmsammanväxningar (tarmvred skulle vi kanske säga idag).

1.3. VERKSAMHET

Verksam i hemmet fram till 32 års ålder. Sjuksköterskeutbildning 1895 vid Sophiahemmet. Avdelningssköterska 1897-98, ordinarie operationssköterska på Sophiahemmet 1898-1907, översköterska på medicinavdelning på Ser.las 1907-12.

1.4. ARBETSPLATSER, VERKSAMHETENS KARAKTÄR

Sophiahemmets operation 10 år, Ser.las på medicinsk klinik 1907-1912, då hon fick pension pga sjukdom. På Sophiahemmet genomfördes under EL:s tid där bl.a. en stor om- och tillbyggnad av operationsavdelningen. Hon tog stor del i detta, reste till Tyskland för att studera inredning på operationsavdelningar. Resultatet blev ett mönster för andra, till stor del tack vare EL. Ordf. i den nybildade sjuksköterskeföreningen 1910-15.

1.5. FÖRSÖRJNING

Lön på SH och Ser.las.

1.6. BOENDE SOM VUXEN

Troligen på sina arbetsplatser.

1.7. SOCIALT URSPRUNG FARS OCH MORS YRKE, UTBILDNING, POSITIONER

Moder är Olga Struve från Petersburg i Ryssland, som "var av medellängd, fetlagd, med brunt hår, bruna ögon och en måttlig kroknäsa. Hennes mor var från Sydfrankrike och hennes far, professor Struve, tysk invandrare till Ryssland. I familjen talades endast tyska hemma. Emmy, liksom sin bror Arvid var satta till växten, hade rödblont hår, blå ögon och kroknäsor. Fyra andra syskon var slanka, långa, mörkhåriga och bruna ögon . Släktens medlemmar utmärkte sig för energi, idérikedom och socialt patos - det gällde präster, lärare, ämbetsmän eller forskare - och oberoende om de var män eller kvinnor. Enligt samma källa hade EL ledaregenskaper, kunde sätta sig in i hur andra människor känner och hade fantasi. Hon var pigg, sällskaplig, sarkastisk och kunde skriva vers. "Kusin Emmy visste alltid vad hon ville och höll ordning på överordnade likaväl som på underordnade" skriver Carl Lindhagen i sina memoarer (s 98).

1.8. ANTAL SYSKON, KÖN, PLATS I SYSKONSKARAN

Arvid (1856-1926), lektor i matematik vid Norra realgymnasiet, ansågs som en skicklig pedagog och var eftersökt som ledamot av kommittéer för reformer inom skolväsendet. Författade läroböcker i matematik. En sanningssägare, ganska omild kritik och salt humor karaktäriserar honom enl. kusin Carl. En stor idealist. Dog av åderförkalkning.
Anna (1858-1910), huvudlärare i matematik och tyska vid statens normalskola. En lysande pedagog som älskades av sina elever, föreslogs till föreståndarinna och förordades av rektor Leonard Waern. Men äldre lärarinnor satte sig på tvären och hon avstod. Skrev läroböcker i tyska tills. med doktor Hjalmar Hjort. Tarmsammanväxningar opererades gång på gång (7) och vid den sista operationen dog hon.
Georg (1860-1889 i lungsot i Chicago), student vid Norra realgymnasiet, svag kroppskonstitution, intresserad av konsthistoria och litteratur men tvingades gå på skogsinstitutet för att bli starkare och friskare. Vantrivdes storligen, for till USA utan familjens vetskap.
* Emmy (1862-1915) var alltså nr 4 i syskonskaran
Olga 1864- 19xx) g.m. musikläraren, musikdirigenten och akvarellmålaren Erik Åkerberg. 4 barn. Fungerat som makens sekreterare betr. namer mm. Är intresserad av politik i så måtto att skapa bättre förhållanden för alla människor.
Emanuel, kallad Manne, (1868-1936), läste medicin och slutade som överläkare på tb-avd på St. Görans sjukhus. Gift 1906 m sjuksköterskan Wahlborg Aschan (1876-19xx). Arbetade hårt för att bekämpa lungsjukdomar och var involverad i många organisationer i detta ärende.

1.9. FÖDELSEORT, FÖRSAMLING, GATUADRESSER

Fadern hade ämbetsvåning i Vetenskapsakademins hus i hörnet av Drottninggatan och Adolf Fredriks kyrkoplan. Trolig födelseort för Emmy. 1900 har E. M. Lindhagen, sjuksköterska adress Drottninggatan 94 enl AK 1900. På samma adress bor även Anna, lär:a, F.E.med kand (Manne?), D.G. professor. Det ser ut som om tre av barnen bor hemma med fadern, fast de står för egna adresser. Emmys våning består, enligt bouppteckningen, av sovrum, vardagsrum, jungfrukammare, tambur och kök.

1.10. UTBILDNINGSKAPITAL, EXAMINA

Grundutbildning, ej undersökt. Sjuksköterskeutbildning vid Sophiahemmet 1895-97.

1.11. UTLANDSVISTELSER

Eftersom EL talade tyska flytande kastade hon sig gärna in i diskussioner i internationella sammanhang. Som framgår ovan, reser hon vid två tillfällen till Tyskland för att lära mera om inredning av operationssalar och om sjukvård i allmänhet. Under sex veckor besökte EL västra tyskland och Wien för att studera förhållandena där på uppdrag av utredningen av den kvinnliga sjukvårdspersonalen 1912-16. Resestipendium hade beviljats av regeringen. Övriga studieresor har gått till England och Skottland. Det internationella ursprunget i familjen torde tyda på påverkan från omgivande länder och hennes aktiva deltagande i internationellt sjuksköterskearbete gav sannolikt en påverkan på SSF.

1.12. EGEN FAMILJ

Ogift. Syskon, far

1.13. SOCIALT KAPITAL

Med en professor som far vid Vetenskapsakademin och med flera matematiker och en medicinare bland syskonen torde umgänget ha omfattat intellektuella personer. Så vitt jag vet deltog hon inte i salongslivet - finns inte omnämnd i Linder 1918, .

1.14. ORGANISATIONSKAPITAL

Från slutet av 1908 fanns en interimsstyrelse för att bilda förening med syfte att öka utbildningsnivån för sjuksköterskor och utveckla en gemensam kåranda. EL var en av sju medlemmar i denna interimsstyrelse med Bertha Wellin som ordf.
EL var ordförande i Svensk sjuksköterskeförening från dess start 1910 till sin död 1915.
I juni 1912 kallades hon som sakkunnig att ingå i kommittén för utredande av kvinnlig sjukvårdspersonal och senare under året reste hon till Tyskland för att studera landets sjuksköterskeförhållanden. Samtidigt deltog hon i ICN:s internationella kongress i Köln i augusti. Tillsammans med en finsk sjuksköterska kom hon att diskutera hur lika de nordiska ländernas förhållanden var för sjuksköterskor, och de enades om att försöka anordna nordiska sjuksköterskemöten. Detta diskuterades nästa dag på kongressen och många livades av idén. Kriget kom emellan och idén förverkligades först 1920 som SSN - Sjuksköterskors Samarbete i Norden.
Vid SSF:s årsmöte i april 1914 öppnade hon mötet men tvingades be vice ordf. Agda Meyerson om att leda förhandlingarna. Hon var då sjuk, avsade sig ordförandeskapet vid det konstituerande mötet s.å.

1.15. PEDAGOGISKT KAPITAL

Okänt. Som ordf. i SSF har hon kanske haft glädje av den pedagogiska påverkan hon fått del av hemma - en bror och en syster var lärare. Har inte skrivit läroböcker eller artiklar i pedagogiskt syfte.

1.16. KULTURELLT KAPITAL

Ingen specifikt

1.17. SOCIALPOLITISKT/FILANTROPISKT KAPITAL

Sin kraft ägnade EL åt SSF. Inget känt i övrigt. Ingen känd föreläsningsverksamhet.

1.18. BOUPPTECKNING OCH EFTERMÄLEN

Arvingar var:
Brodern lektor Carl Arvid L
Systern Olga Elisabeth, g.m. Dir. Karl Erik Emanuel Åkerberg
Brodern överläk. ML Fr. Emanuel L
Avlidne brodern predikanten Bror Georg Wilhelm L:s dotter Olga Emilyn g.m. Harry Johnson, boende i Nordamerika.
Begravningskostnad: 539:- Boets behållning: 6.800:-

Annons i DN den 3 april 1915 undertecknad av Arvid, Olga och Erik, Manne och Valborg, Rosa. Liten notis i samma tidning, samma dag: "Sjuksköterskan av Sophiahemmet, fröken Emelie Magdalena (Emmy) Lindhagen avled här i onsdags vid 52 1/2 års ålder Hon var dotter till framlidne professorn, sekreteraren i Vetenskapsakademin d:r D. G. Lindhagen och hans maka, född Struve, samt sörjes av syskon och syskonbarn."