Material från projektet Formering för offentlighet

Det följande är en kapitalbeskrivning, dvs. en sammanställning av en individs egenskaper och tillgångar, som ingår i prosopografin skapad inom projektet "Formering för offentlighet. En kollektivbiografi över Stockholmskvinnor 1880–1920", vilket finansierades av Riksbankens jubileumsfond jan 2000–dec 2006. Till denna version är inga stilmallar kopplade, vilket ger fördelen att den är flyttbar och kan visas upp i vilken webbläsare som helst, men man har då ingen glädje av innehållsmärkningen. Dock finns samma innehåll tillgängligt i andra HTML- och XML-format, där märkningen kan utnyttjas i XML-tillämpningar som tillåter flexibel hantering av materialet, olika slags sökningar osv., se www.skeptron.uu.se/broady/arkiv/a/ffo/ för en översikt över projektmaterialet, jämte länkar.


URL of this page is www.skeptron.uu.se/ broady/arkiv/a/ffo/kap-kerfstedt-amanda.htm

Content created by    

 

1. Kapitalbeskrivning, Kerfstedt, Amanda

1.15. UMGÄNGE SOM VUXEN

Som 23-årig änka och mor till ett litet barn flyttade Amanda till Uppsala för att ta hand om sina två bröder som studerade där. I Uppsala umgicks hon i borgerliga och akademiska kretsar, t.ex. med professorsfamiljerna Böttiger och Josephson, författarinnan Thekla Knös och familjen Hildebrand. Hos den senare mötte hon Carl David af Wirsén, senare Svenska Akademins ständige sekreterare, och Oscar Montelius, sedermera professor, vilka båda var inackorderade hos familjen Hildebrand. (Se Johan Nordling. "I ett författarhem på Tomteboda", Idun 1901:22). År 1879 får Petrus Kerfstedt befattningen som rektor vid det nystartade blindinstitutet på Nybrogatan 37 i Stockholm. Familjen flyttar då till Stockholm. År 1888 invigdes blindinstitutets nybyggda lokaler vid Tomteboda och familjen Kerfstedt flyttar dit. År 1903 avskedas Petrus Kerfstedt från rektorstjänsten vid Tomteboda på grund av "bristande omsorg om institutet och dess tillgångar". Petrus Kerfstedt avlider 1906. Amanda Kerfstedt bosätter i en lägenhet på Observatoriegatan 5 i Stockholm.(Se Gustaf Ek. Den svenska blindvårdens uppkomst och utveckling, 1938). Efter flyttningen till Stockholm kom familjen in i det radikala 1880-talets stockholmska sällskapsliv. Amanda Kerfstedt kom att "tillhöra den inre kretsen av 1880-talets Stockholmskonstnärer". ( Ebba Witt-Brattström. "Kerfstedt, Hilda Augusta Amanda", nordisk kvinnolitteraturhistoria, band V, Liv och verk, 2000, s. 155). En viktig person för Amanda Kerfstedt blev Sophie Adlersparre, som på 1870-talet tog kontakt med henne efter det att hon vunnit en uppsatstävling i tidskriften Eos. En rik brevväxling mellan Adlersparre och Kerfstedt finns bevarad på Kungliga Biblioteket i Stockholm. Adlersparre hade stort inflytande på Kerfstedt och fungerade som ett slags litterär rådgivare för henne. ( Se Sonja Svensson. Läsning för folkets barn. Folkskolans Barntidning och des förlag 1892 - 1914, 1983, s. 118) Kerfstedt deltog i umgänget i Calla Curmans berömda salong på Floragatan och i det litterära kotteriet "Svältringen", där hon träffade Afhild Agrell och Anne-Charlotte Leffler. Claës Lundin skriver i Nya Stockholm (1969, f.utg. 1890, s. 466) att Amanda Kerfstedt var en författare som "fördragsamt umgås med de olika litteraturriktningarnas representanter". Hon besökte vidare Ellen Keys söndagsmottagningar på Valhallavägen, Fredrika Limnells salong och var med i den på 1880-talet bildade föreningen Heimdall. ( Se Gurli Linder. Sällskapslivet i Stockholm under 1880- och 1890-talen, 1918).

1.20. EKONOMISKT KAPITAL


Clickable SEC logo   Sociology of Education and CultureUppsala universitet  |   Responsible: Donald Broady  |  Last updated 3 July, 2016