Vill inte vara konsument

Posted by Donald Broady 2012-08-28 12:44
Den världsomspännande komplotten för att transformera medborgare till konsumenter fortgår på alla plan, bland annat i omvandlingen av internet. För tjugo år sedan, innan webben alltså, var internet ett Shangri-La för “producenter”, människor som var mer upptagna av att skapa, arbeta med och utbyta information än av att konsumera den. En oas i den kommersiella öken som bredde ut sig i samhället i övrigt. Enligt den då gällande etiken var säljbudskap strängeligen förbjudna på nätet. Det känns länge sedan. Nästa kapital i denna förfallshistoria är tydligen att vänta när Microsoft snart släpper Windows 8 som ju annonserats som ett stort steg på vägen mot gemensamt användargränssnitt för pc och plattor. Jfr en intervju på idg.se med Raluca Budiu, gränssnittexpert med ett förflutet på Xerox Parc. Visserligen skjuter Raluca Budiu in sig på ett ganska trivialt praktiskt problem, att det kan bli krångligt för användarna att hålla reda på flera system, men det hon faktiskt säger är mer oroväckande: “Windows 8 är optimerat för konsumtion av information snarare än att producera information. Konsumtion passar bäst på surfplattor, medan produktion passar bäst på en pc.”

http://www.idg.se/2.1085/1.461166/darfor-kan-kan-anvandarna-fa-problem-med-windows-8

2 thoughts on “Vill inte vara konsument

 1. Carl Erik Eriksson

  Posted by Carl Erik Eriksson 2012-08-28 21:07
  Köp en iPad. Studier visar att en sådan används för att studera längre texter (medan bordsdatorer/laptops används för korta textsnuttar. Jag gillar långa lite utförliga artiklar … visst är det en form av konsumption. En del har jag betalat för och en del har jag fått “gratis” jag konsumerar dem med samma glädje. Och det finns nog mer av värde för mig att läsa än vad jag kan erbjuda genom att skriva.Nyligen köpte jag till ett litet kombinerat “skyddslock/tangentbord” till iPaden (Logitech) som faktiskt är riktigt bra och för första gången på kanske 15 år reser jag utan att släpa med mig en laptop.

  Reply
 2. Donald Broady

  Posted by Donald Broady 2012-08-29 00:11
  Kanske får jag ge upp kampen så småningom. Försöker ändå i det längsta stå emot iPad och iPhone o.likn. system – använder min Android-telefon så lite som möjligt – som åtminstone hittills (det kan ändras) varit så bemängda med “proprietary”-lösningar att informationen är alltför färdigpaketerad för min smak. Medges att många av förpackningarna är snygga och praktiska, ändå överger jag ogärna idealen om fritt tillgänglig och flyttbar information, internationella standarder, öppna system, öppen källkod. Exempelvis appar innebär som regel att någon mjukvarutillverkare beslutat hur informationen ska hanteras och presenteras, vilket gör mig till mer av “konsument” än jag trivs med. På en egen laptop eller server kan jag installera program som låter mig bestämma rätt mycket själv. När programfabrikören hindrar mig från att lyfta informationen ur paketeringen och göra något eget med den (eller med själva programmet) är det som att tvingas göra middag på färdigfabricerad, färdigförpackad, färdigkryddad snabbmat från frysdisken i stället för bra råvaror.Men såklart, inte alltid så kul när tillredningen av middagen tar halva natten. Det har sitt pris att vara idealist.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *