Material från projektet Formering för offentlighet

Det följande är en kapitalbeskrivning, dvs. en sammanställning av en individs egenskaper och tillgångar, som ingår i prosopografin skapad inom projektet "Formering för offentlighet. En kollektivbiografi över Stockholmskvinnor 1880–1920", vilket finansierades av Riksbankens jubileumsfond jan 2000–dec 2006. Till denna version är inga stilmallar kopplade, vilket ger fördelen att den är flyttbar och kan visas upp i vilken webbläsare som helst, men man har då ingen glädje av innehållsmärkningen. Dock finns samma innehåll tillgängligt i andra HTML- och XML-format, där märkningen kan utnyttjas i XML-tillämpningar som tillåter flexibel hantering av materialet, olika slags sökningar osv., se www.skeptron.uu.se/broady/arkiv/a/ffo/ för en översikt över projektmaterialet, jämte länkar.


URL of this page is www.skeptron.uu.se/broady/arkiv/a/ffo/kap-tamm-alfhild.htm

Content created by 2 Oct. 2005.   

 

1. Kapitalbeskrivning, Tamm, Alfhild Anna

1.2. VERKSAMHET

1.2.4. SOCIALT URSPRUNG

1.3. EKONOMISKT KAPITAL

FÖRMÖGENHET Hon ägde en villafastighet på Lidingö och hade en del värdepapper vid sin bortgång

RELATIONER TILL EKONOMISKA GYNNARE Inga uppgifter

INTELLEKTUELLT KAPITAL I SNÄV MENING PUBLICISTIKEN, FÖRELÄSNINGSVERKSAMHET, ATT OFTA NÄMNAS I DEBATTINLÄGG ETC.

Alfhild Tamm tycks ha samlat avsevärt symboliskt kapital genom sin läkargärning. Hon var också en flitig skribent, med en rad artiklar i medicinska frågor. I Libris databas fås närmare 40 träffar på böcker, föredrag och artiklar om psykologi, talrubbningar, psykisk hygien, psykoanalys, hjälpklasserna, i sexualfrågan, m.m. Utöver Libris finns dock ytterligare drygt 25 arbeten förtecknade, de flesta på engelska, men också på tyska. Särskilt skall här nämnas två mongrafier; Den ena är Talrubbningar och deras behandling, som utgavs 1916 på Norstedts förlag. Hon använde i sina böcker många fallbeskrivningar. Den andra är Ett sexualproblem. Onanifrågan i psykoanalytisk belysning 1930. Den boken väckte stor uppmärksamhet och innebar starten på ett nytt tänkande kring onani. Med Alfhild Tamms psykoanalytiskt inspirerade syn på onani toandes farorna ner, istället ansåg hon att skuldkänslorna var det man borde motverka. Förutom den skildring av hennes liv som systern Märta Götlind-Tamm gjort för syskonens räkning, har Per Magnus Johansson skildrat hennes insatser inom psykoanalytiska föreningen och svensk Medicinhistorisk tidskrift har utgivit en skrift om hennes liv som pionjär inom svensk foniatri och logopedi. Hon var som mest produktiv under åren 1923-1933 då hon var mellan 46-57 år gammal. Närmare två tredjedelar av hennes produktion utkom då. Fram till början av 1920-talet gällde hennes artiklar och skrifter talrubbningar och hjälpklassbarnen. Åren 1923 och 1924 började hon skriva om läs- och skrivsvårigheter för att under 1925 utkomma med en artikel om psykoanalys. Många av skrifterna är tryckta föredrag. (Svensk Medicinhistorisk tidskrift 003, Magnusson 2003)

1.4. AKADEMISKT OCH VETENSKAPLIGT KAPITAL

Alfhild var, trots att hon inte själv disputerade, uppenbarligen en högt respekterad läkare bland sina kollegor. Hon omskrivs som en banbrytare, saklig och hederlig. Hennes artiklar och föredrag hade dock inte syftet att hjälpa henne i hennes karriär, den vetenskapliga karriärer var i början av hennes yrkesverksamma tid stängd för kvinnliga läkare. Istället är det uppenbart att hon drevs av ett förbättringsbehov. Hon blev med tiden en av landets mest anlitade läkare när det gällde stamning och var först med att behandla detta. Hennes föredrag om stamning var många. När hon fyllde 60 år fick hon guldmedaljen Illis Qquorum meruere labores, förmedlad av dåvarande folkskoleinspektören Jakob Billström, tillsammans med en varm hyllning. Hon blev år 1951 hedersdoktor vid KI på ålderns höst, vid 75 års ålder. (Källa: Märta Götlind- Tamm 1973)

POSITION (AKADEMISK STÄLLNING) OCH STÄLLNINGSTAGANDEN Alfhild gick i bräschen för nya behandlingsmetoder inom sina specialiteter. Hon vågade föra fram pyskoanalysen under en tid då denna hade mycket litet stöd bland landets läkare och gick också i polemik mot kritiker av metoden. Hon representerade i praktiken psykoanalysen under tre decennier, som varande den äldste och mest erfarne. Hon förordade strikt utbildning och egen läranalys, för att säkra kvaliteten. Samtidigt var hon för att pedagoger skulle få rätt att utbilda sig till analytiker. Hon beskrivs som en person som inte problematiserade utan snarare klargjorde och framställde saker på ett rationellt sätt. Hon var i första hand en kliniker. (Per Magnus Johansson 2003)

POLITISKT KAPITAL Inga uppgifter

KAPITAL KNUTET TILL FILANTROPI OCH SOCIALPOLITIK Hennes insatser faller inom det socialpolitiska området. Hennes symboliska kapital var troligen efter hand stort, då hon besatt expertkunskaper inom för många barn och barnfamiljer viktiga områden.


Clickable SEC logo   Sociology of Education and CultureUppsala universitet  |   Responsible: Donald Broady  |  Last updated 4 July, 2016